Żywność organiczną tworzy się w sposób w pełni naturalny. Do jej produkcji nie używa się zatem żadnych chemicznych nawozów czy tak mocno krytykowanych pestycydów. Najczęściej jest ona droższa od artykułów, które występują na półkach we wszystkich sklepach i z tego względu mało kto regularnie się w nią zaopatruje. Niektórzy jednak twierdzą, że warto to robić – kierują się zasadą, że na jedzeniu nikt nie powinien oszczędzać. Organiczne jedzenie ma oczywiście sporą wartość, ale według specjalistów od spraw żywienia wcale nie musi ono zajmować większej części ludzkiej diety. Dodane do standardowych posiłków już zdoła podwyższyć ich jakość, a także zapewnić im niesamowite walory zapachowe oraz smakowe.
Jaką żywność organiczną warto więc kupować, by na niej nie przepłacić? Na pewno różnego typu owoce. Niektórzy ludzie potrafią zjadać je w ogromnych ilościach, zastępując nimi przekąski, sięgając po nie w chwili odczucia mniejszego głodu bądź dodając je do sałatek czy porannych płatków śniadaniowych. Polacy najchętniej zjadają jabłka, które obecnie nie przypominają w niczym owoców znanych ludziom z dzieciństwa. I to właśnie je powinno się zastępować organicznymi produktami. Jabłka uprawiane przy użyciu pestycydów czy sztucznych nawozów tracą bowiem swoje cenne składniki odżywcze występujące na ich skórkach. Zostają pokryte pestycydami, dlatego przed każdym ich zjedzeniem należy je bardzo dokładnie umyć. Albo po prostu sięgnąć po organiczną wersję tych owoców, która na pewno będzie zdrowsza, smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Podobnie to wygląda w przypadku truskawek i wiśni, a także wielu owoców jagodowych. Świeżo zerwane smakują najlepiej, a tych naturalnych nie sposób pomylić ze sztucznymi i urozmaiconymi pestycydami. Organiczne jedzenie ma niepowtarzalnie głęboki smak i aromat. Truskawki na targach i giełdach czuć już z daleka i nie da się im oprzeć, mimo iż z wyglądu nie są one specjalnie perfekcyjne. Bywają niekształtne, lekko różowawe czy nawet delikatnie czarne – ich prezencją nikt jednak nie powinien się przejmować. Świadczy ona o naturalności produktu i jego zdrowym składzie. Takimi owocami warto objadać się dosłownie codziennie – zwłaszcza truskawkami, które niestety występują na targach tylko przez trzy miesiące w roku.
Ekologiczne owoce będą więc świetnym wyborem – tak samo dobrym jak organiczne warzywa. Tak naprawdę to one powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka i czasem rzeczywiście tak się dzieje. Polacy nie wyobrażają sobie bowiem niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego i ziemniaków. Ziemniaki zazwyczaj są bardzo silnie pryskane, dlatego kupione w zwykłym sklepie mogą okazać się nawet trujące. Czasem wywołują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza jeśli nie zostaną odpowiednio przygotowane i poddane długiemu gotowaniu. A kto lubi przegotowane ziemniaki? Raczej nikt, dlatego lepiej wybierać organiczne jedzenie i nie musieć go tak intensywnie przetwarzać. Ziemniaki w wersji bio będą smaczniejsze, zdrowsze i lepsze.