Istnieje wiele różnorodnych technik kulinarnych. Każdy kucharz ma swoje własne triki i sztuczki, dzięki którym jest w stanie komponować jeszcze lepsze i bardziej niepowtarzalne dania. O niektórych z nich mówi się otwarcie i jako że na świecie występują one od wielu lat, w sieci bez trudu można znaleźć informacje o tym, jak samodzielnie je wykorzystać. Wystarczy trochę poszperać, aby dowiedzieć się, jak wykreować prawdziwe warzywa julienne – zachwycające ludzi z całego świata. Każdy mistrz kuchni powinien bez trudu sobie z nimi poradzić. A czy amator też może to zrobić?
Nazwą julienne określa się specjalną technikę pozwalającą na efektywne i przy tym efektowne krojenie warzywa. Czasem stosuje się ją również na mięsie, choć jest to trudniejsze ze względu na jego twardą strukturę. Rozpoczynając swoje kulinarne zabawy, najlepiej przetestować tę technikę na warzywach. Mogą to być między innymi: marchewka, por, seler, ziemniaki, cebula czy nawet buraki (są bardzo miękkie, dlatego dość łatwo poddają się tej technice krojenia). Julienne ma za zadanie przygotowywać warzywa bardzo cienkie i długie. Ostatecznie muszą one przypominać idealnie równe słupki, których długość nie powinna przekraczać kilku centymetrów. Najważniejsza jest jednak ich średnica. Słupki muszą być naprawdę bardzo cienkie, dlatego mogą być szerokie maksymalnie na jakieś 2-3 milimetry. Oczywiście żaden kucharz nie sprawdza tego w sposób aż tak dokładny i nie biega po kuchni z linijką, byleby tylko trzymać się ustalonych zasad. Wszystko podczas gotowania musi być robione na wyczucie. Nawet warzywa julienne przygotowuje się w sposób intuicyjny.
Co takiego mają jednak w sobie te warzywa, że niemalże każdy kucharz bardzo szybko próbuje opanować sztukę ich przygotowywania? Dlaczego nawet amatorzy gotowania starają się je tworzyć i podawać zapraszanym przez siebie gościom? Główną wartością warzyw julienne jest po prostu ich wygląd. Mają one podwyższone walory estetyczne i poprawiają prezencję przygotowanych z ich użyciem potraw. Długie i bardzo smukłe kojarzą się z czymś wykwintnym i eleganckim. Świadczą także o wysokich umiejętnościach kulinarnych samego kucharza, dlatego mogą podwyższać rangę restauracji i popularyzować różne lokale gastronomiczne. Przeciętnemu człowiekowi wydaje się bowiem, że warzywa tego rodzaju są trudne do przygotowania, wyglądają na efekty żmudnej i czasochłonnej pracy. A jak jest naprawdę? Otóż w dzisiejszych czasach istnieją specjalistyczne przyrządy kucharskie, które same potrafią pokroić warzywa na bardzo drobne słupki. Oczywiście przeciętny człowiek raczej ich nie zakupi, ale już restauracje chętnie z nich skorzystają. To sposób na szybkie przygotowanie perfekcyjnie wyglądających dań.
Warzywa julienne warto czasem przygotować w swoim własnym domu. Zmienią one wygląd klasycznej sałatki i mogą wspaniale zastąpić klasyczny makaron. Oczarują wszystkich domowników swoim niepowtarzalnym wyglądem. Warto je też podawać na uroczystych przyjęciach czy nawet kameralnych domówkach.