Dietetycy od lat zachęcają wszystkich do spożywania zwiększonej ilości warzyw. Mimo iż są to najprostsze i jednocześnie najtańsze artykuły spożywcze, coraz rzadziej goszczą one na polskich stołach. Większość ludzi nie przepada za ich smakiem i toleruje wyłącznie ziemniaki oblane ogromną ilością tłustego i zawiesistego sosu. A przecież te wszystkie marchewki, najróżniejsze odmiany sałat, rzodkiewki czy czerwone pomidorki to produkty będące główną podstawą licznych różnorodnych dań. Eko warzywa na pewno warto jeść – chociażby ze względu na ich wartości odżywcze. Dzięki nim można poprawić stan swojego zdrowia, ulepszyć układ odpornościowy i uniknąć zachorowania na najróżniejsze choroby.
Od dawniej dawna warzywa goszczą na samym dole piramidy zdrowego żywienia – w miejscu, w którym występują produkty, jakie każdy człowiek powinien jeść najczęściej (przynajmniej pięć razy w ciągu całego dnia). Piramidy tworzone są przez Instytut Żywności i Żywienia, zachęcający wszystkich do zainteresowania się naturalnymi produktami. Namawia on przede wszystkim do jedzenia warzyw, którym nie brak ciekawych wartości odżywczych i licznych właściwości zdrowotnych. Wypełnione zróżnicowanymi witaminami oraz substancjami mineralnymi potrafią wesprzeć działanie dosłownie całego ludzkiego organizmu. Nie zawierają przy tym wielu kalorii, bo w większości składają się z samej wody. Spokojnie mogą być spożywane przez osoby próbujące się odchudzać. Potrafią zwiększyć objętość posiłku i zapewnić uczucie sytości przy jednoczesnym niedostarczaniu nadmiernej dawki kalorii. Tak naprawdę eko warzywa powinno się dodawać do wszystkich posiłków. Przeciętny człowiek może je spożywać w ilości od pół kilograma do całego kilograma na jeden dzień. Mimo iż niektórzy zastępują je smaczniejszymi owocami, jabłko nigdy nie będzie tak wartościowym produktem jak zielona sałata czy chociażby marchewka. Do warzyw trzeba się zatem przekonać i najlepiej zrobić to jak najszybciej.
Wracając do wartości odżywczych tych prostych produktów, są one prawdziwą skarbnicą fantastycznych witamin. Zawierają witaminy pochodzące z grupy B, C, E, K czy nawet PP – niektórych z nich trudno szukać w zwykłych artykułach czy nawet owocach. Wspomagają one działanie wszystkich narządów występujących w organizmie. Kontrolują zachodzące w nim procesy i tym samym biorą odpowiedzialność za stan zdrowia człowieka. Mogą oddziaływać pozytywnie na układ trawienny, poprawiać pracę metabolizmu, wyrównywać poziom cholesterolu we krwi, zwiększać odporność organizmu, przyspieszać gojenie się ran, wpływać na układ nerwowy, poprawiać samopoczucie czy nawet dbać o wygląd zewnętrzny. Eko warzywa są także źródłem licznych substancji mineralnych – magnezu, manganu, sodu, potasu, żelaza czy cynku – które z kolei wzmacniają zęby i kości, a także dbają o układ hormonalny. Jedząc te proste artykuły spożywcze, można zapewnić sobie świetne zdrowie i to na bardzo długi czas. Osoby, które nie stronią od warzyw, zazwyczaj czują się świetnie i rzadko kiedy muszą odwiedzać gabinety lekarskie.