Każdy człowiek czasem narzeka na brak energii. Bardzo szybki tryb życia, ciągła praca i dodatkowe aktywności fizyczne wywołują skrajne zmęczenie, przez które trudno zabrać się za jakiekolwiek dodatkowe zadanie. Warto z nim sobie jak najszybciej poradzić, zapewniając sobie zastrzyk nowej energii i sił witalnych. Zagwarantują go każdemu zdrowe batony energetyczne, które od kilku ładnych lat można dostać we wszystkich większych sklepach spożywczych. A gdyby tak stworzyć je samodzielnie? Nie zajmuje to wbrew pozorom wiele czasu. W przeciągu godziny można przygotować całą blachę fantastycznych batonów, mając pewność, co tak naprawdę się w nich znajduje. To świetna przekąska, która nie tylko uzupełni niedobory energetyczne, ale też zaspokoi apetyt na coś słodkiego. Warto mieć takie batony zawsze pod ręką, aby w chwili kryzysu nie dać się skusić na przetworzoną i wysokokaloryczną czekoladę.
Większość domowych batoników tworzy się na bazie płatków owsianych. To jedne z najzdrowszych płatków, wykorzystywane najczęściej do przygotowywania porannych owsianek. Świetnie uzupełnią także zdrowe batony. Aby wykreować z nich smaczne i zdrowe przekąski, wystarczy odmierzyć ok. 1,5 szklanki owsianych płatków i wymieszać je z niewielką ilością cynamonu oraz pokrojonymi figami. Figi mają bardzo intensywny i mocny smak, dlatego nadadzą batonikom przyjemnej słodyczy. Wraz z odmierzonymi wcześniej płatkami owsianymi należy je delikatnie zagotować i odłożyć do ostygnięcia. Przygotowaną papkę najlepiej zmielić na gładką konsystencję. Następnie można dodać do niej pozostałe suche składniki – łyżeczkę proszku do pieczenia, niewielką ilość oczyszczających otrębów pszennych oraz szklankę mąki (może być to np. zdrowa mąka żytnia bądź proszek przygotowany właśnie z płatków owsianych). Po dokładnym wymieszaniu do masy można wbić jedno jajko i uzupełnić całość niewielką ilością mleka oraz wody. Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt gęsta, należy zwiększyć ilość dodanych do niego płynów. Aby zdrowe batony energetyczne miały jeszcze lepszy smak, do masy należy wsypać pokruszone orzeszki, ziarna słonecznika lub rodzynki czy inne suszone owoce. Masę należy uformować na kształt małych batoników, ułożyć je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na ok. pół godziny, piekąc je w temperaturze wynoszącej ok. 180 stopni C. Następnie można je wyciągnąć, delikatnie ostudzić i skosztować swoich fantastycznych zdrowych wypieków. Zadowolą one nawet największego łasucha!
Podany wyżej przepis jest bardzo podstawowy i prosty, dlatego nawet największy amator pieczenia powinien sobie z nim spokojnie poradzić. W Internecie oraz wielu dietetycznych książkach kucharskich można też znaleźć przepisy na zupełnie inne, ciekawsze już zdrowe batony energetyczne. Niektóre są całe czekoladowe, inne można przygotować bez użycia piekarnika. Możliwości jest naprawdę wiele, a frajdy w kuchni co nie miara. Samodzielnie przygotowane batoniki to spora satysfakcja dla osoby, która zajęła się ich przyrządzaniem.