Nie tylko przyprawy, doskonale wszystkim znane, są w stanie zmienić smak zwykłych potraw i stworzyć z nich wykwintne dania, jakich nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler. Tak samo działają bowiem suszone warzywa, o których niektórzy nawet nigdy nie słyszeli. Można je kupić w gotowych już mieszankach, w większych sklepach i na straganach bądź w specjalistycznych punktach zajmujących się sprzedażą samych przypraw. Warzywa suszone w prosty sposób da się też przygotować samodzielnie. Zajmuje to niewiele czasu, a efekty są fantastyczne!
Tak samo jak każdy zawsze ma w swoim domu ten magiczny pojemnik z najróżniejszymi saszetkami wypełnionymi aromatycznymi przyprawami, tak każdy powinien umieścić tuż obok niego przynajmniej dwa opakowania z suszonymi warzywami. Zdecydowanie przydają się one podczas kulinarnych wojaży, a można je samemu przygotowywać przez okrągły rok, posługując się produktami sezonowymi i świeżymi. Jak jednak stosować takie mieszanki? Do czego się one przydadzą? Przede wszystkim poprawią i podkreślą smak wszelakich zup. Jeśli po spróbowaniu rosołu okazuje się, że jest on mdły i mało wyrazisty, wystarczy dosypać do niego większą szczyptę suszonki, która zastąpi w nim tradycyjne warzywa (prawdopodobnie było ich po prostu zbyt mało i to wpłynęło na kiepski smak zupy). Warzywa w suszonej postaci idealnie pasują te do gulaszy, fasolki po bretońsku, sosów oraz mięsnych i rybnych dań. Są kwintesencją aromatów i cudownych smaków. Z nimi każda potrawa będzie smakować i pachnieć znacznie lepiej!
Najprościej byłoby oczywiście zakupić w sklepie gotowe suszone warzywa, jednak równie dobrze i równie szybko można je stworzyć samodzielnie, mając pełną kontrolę nad tym, co się wśród nich znajdzie. Do wykreowania gotowej mieszanki potrzebne będą: spora ilość marchewek, jeden por, jeden seler korzeniowy i kilka pietruszek. Wszystkie warzywa należy obrać i dokładnie oczyścić, usuwając z ich powierzchni pozostały piasek, brud i inne zanieczyszczenia. Następnie należy zetrzeć je na tarce z najdrobniejszymi oczkami bądź bardzo dokładnie posiekać (robiąc to najlepiej z pomocą malaksera). Przygotowane w ten sposób warzywa trzeba wyłożyć na specjalnej kratce do suszenia i umieścić ją w suszarce. Powinny one spędzić w niej tyle czasu, aż zostaną całkowicie wysuszone i zmniejszą swoje rozmiary – należy ten proces kontrolować, od czasu do czasu zerkając do suszarki). I to w wszystko. Domowa mieszanka jest już gotowa. Wystarczy przełożyć ją do szklanego słoika lub umieścić w foliowym opakowaniu, szczelnie zamknąć i położyć na półce tuż obok klasycznych przypraw. Domownicy na pewno zaczną po nią często i chętnie sięgać!
Nawet najzwyklejsza potrawa może smakować jak niesamowite danie pochodzące z najdroższej restauracji na świecie, o ile zostanie właściwie przyprawiona i zaakcentowana specjalnymi dodatkami. Suszone warzywa kompletnie odmieniają typowe zupy, sosy czy gulasze. Dzięki nim nabierają one intensywniejszego smaku i każdego są w stanie naprawdę zachwycić.