Wszyscy wiemy, jakie produkty nie są w stanie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Chodzi tutaj oczywiście o najróżniejsze warzywa, które niestety zjadamy bardzo rzadko. Mimo iż doceniamy ich właściwości, sami niekoniecznie dobrze z nich korzystamy. Nie mamy czasu na to, by ukroić sobie tych kilka plasterków pomidora i położyć go na kanapce, nie chce nam się przygotowywać dodatkowych sałatek do obiadu i często też nie znajdujemy nawet krótkiej chwili w ciągu dnia, aby udać się na osiedlowy stragan i na nim zaopatrzyć się w wartościowe produkty. Dzięki warzywom nasza dieta byłaby jednak znacznie lepie zbilansowana, zdrowsza i przy tym smaczniejsza. Przekonajmy się, jakie są najzdrowsze warzywa na świecie i zacznijmy jeść je regularnie. Nie musi to być trudne!
Każdego ranka mamy wyłącznie pół godziny wolnego czasu na to, aby przygotować się do pracy. Bierzemy szybki prysznic, myjemy zęby, układamy włosy i zakładamy na siebie pierwsze z brzegu ubrania, w biegu łapiąc do ręki słodką drożdżówkę lub batonika. Spożycie sporej dawki cukru nie będzie najlepszym pomysłem – zwłaszcza z samego rana. Tuż po wstaniu z łóżka poziom glukozy we krwi jest zwykle bardzo wysoki i nie musimy go jeszcze bardziej podwyższać. Śniadanie wbrew pozorom nie musi być wcale obfite czy wysokokaloryczne – powinno być raczej lekkie i tak zbilansowane, aby na długo zaspokoiło nasz apetyt. Gdybyśmy zatem wstali tych kilkanaście minut wcześniej, bez trudu zdążylibyśmy je przyrządzić. Pokroilibyśmy chleb na małe kanapeczki, posmarowalibyśmy je zdrowym masłem i przykrylibyśmy serkiem bądź szynką. Smak takiej potrawy prawdopodobnie mógłby nas już usatysfakcjonować, jednak gdybyśmy chcieli poprawić jej wartości odżywcze, musielibyśmy dodać do swoich kanapek najzdrowsze warzywa. Plasterki świeżego pomidora, kawałki ogórka czy nawet zwykły szczypiorek – to wszystko urozmaici nasze proste bułeczki. Pokrojenie warzyw zajmie nam maksymalnie kilka minut, dlatego ten krótki czas możemy na pewno poświęcić na przygotowanie zdrowszej wersji ulubionego śniadania.
Ogólnie rzecz biorąc każdy z nas powinien spożywać przynajmniej pół kilograma warzyw dziennie. Nasze maleńkie kawałki pomidora czy ogórka na pewno nie pokryją tego zapotrzebowania. Kanapki z warzywami są smaczne, ale nie dostarczą naszemu organizmowi wyjątkowo dużej ilości witamin czy minerałów. Starajmy się zatem uzupełniać warzywami także inne dania. Przygotowując zwykłego kurczaka z ryżem, dorzućmy na patelnię pokrojoną marchewkę czy startego selera bądź cukinię. Smażąc jajecznicę, postarajmy się dodać do niej całą garść świeżego szczypiorku bądź kosteczkę cebulki czy kilka pieczarek. Spożywajmy też warzywa w surowej postaci, w ogóle ich nie przetwarzając. Na pewno lubimy sięgać po przekąski podczas oglądania telewizji czy czytania książek. Zwykle wybieramy wtedy niezdrowe chipsy bądź paluszki, które możemy zastąpić pokrojonymi w cienkie paski warzywami – marchewką lub pietruszką. Polubmy się ze zdrowymi produktami, a już nie będziemy sobie wyobrażać bez nich życia.