Często błędnie zakładamy, że zdrowe jedzenie koniecznie musi być drogie. Udając się w sklepie do działu z odchudzonymi czy najbardziej wartościowymi produktami, przerażamy się cenami występującymi w nich produktów. Za mikroskopijnej wielkości batoniki proteinowe płacimy od sześciu do nawet dziesięciu złotych. Mała paczuszka żytniej mąki to koszt pięciu bądź sześciu złotych. Drogie są także ekologiczne warzywa i organiczne owoce, na których powinna opierać się przecież cała nasza dieta. Czy to oznacza, że nie jesteśmy w stanie prawidłowo się odżywiać, jeśli nie posiadamy większych oszczędności?
Oczywiście każdy z nas może prowadzić dobrze zbilansowaną dietę. Niezależnie od wielkości swojego portfela. Sami decydujemy o tym, co wrzucamy do sklepowych koszyków i nie muszą to być wcale najdroższe produkty. Naturalnie wszyscy nam je zachwalają. Znani sportowcy i słynne modelki próbują nas przekonać, że bez proteinowych batoników nie będziemy w stanie łatwo schudnąć, a już na pewno nie uda nam się zbudować żadnej masy mięśniowej. Producenci żywności zachęcają również do kupowania ekologicznych wersji najprostszych warzyw i owoców, reklamując je w telewizji, Internecie czy nawet w gazetach bądź na słupach ogłoszeniowych, które widujemy codziennie, idąc do swojej pracy czy szkoły. Reklamy silnie na nas oddziałują, jednak nie musimy wcale podążać ich tropem. Nie kupujmy tych wszystkich modnych zdrowych produktów. To przez nie tracimy pieniądze, które równie dobrze moglibyśmy przeznaczyć na warzywa sezonowe.
Bo to właśnie sezonowe produkty są najlepsze – i zdrowe, i tanie. Zawsze wybierajmy w sklepach te owoce i warzywa, na które jest obecnie czas. Latem korzystajmy przede wszystkim z wszelkiego rodzaju owoców. Zajadajmy się codziennie soczystymi truskawkami, malinami, borówkami czy jagodami. Zimą i jesienią raczej ich już nie dostaniemy, a jeśli znajdziemy je w sklepie, najprawdopodobniej będą to produkty eksportowane z dalekich krajów, które podczas długiego transportu utraciły już większą część swoich drogocennych składników odżywczych. W okresie letnim powinniśmy także kupować świeży bób, będący świetnym źródłem białka i przy tym fantastycznym przysmakiem, któremu na pewno się nie oprzemy. A co mamy robić zimą bądź jesienią? Wybierajmy klasyczne marchewki, różne odmiany ziemniaków, a także twórzmy z podstawowych warzyw prozdrowotne zupy, kremy bądź sosy. Jeśli najdzie nas ochota na coś bardziej nietypowego, zawsze możemy kupić mrożoną wersję interesującego nas produktu. Mrożonki są naprawdę świetne. Niewiele kosztują, a dalej zachowują swoje wszystkie wartości odżywcze.
Zdrowa dieta nie musi być wcale jakoś strasznie droga. Starajmy się ją uzupełniać produktami łatwo dostępnymi, stosunkowo tanimi i przy tym smacznymi oraz wartościowymi. Przez cały rok zawsze sięgajmy po owoce i warzywa sezonowe, uzupełniając je dobrym jakościowo mięsem, rybami oraz kaszami bądź ziemniakami. Każdego dnia komponujmy zdrowe posiłki, które dostarczą nam ogromnej ilości energii.