Sałata jest jednym z najprostszych i najczęściej niedocenianych warzyw. Wszyscy ją znamy, a mało kto z nas spożywa ją regularnie. Zwykle nie przepadamy za jej mdłym i niewyrazistym smakiem, dlatego raczej nie spożywamy jej samodzielnie, bez żadnych dodatków. Na przygotowanie sałatek nie mamy natomiast czasu lub nie chce nam się ich robić, dlatego też ekologiczna bio sałata rzadko kiedy pojawia się na naszych talerzach. A to spory błąd! Mimo iż możemy sądzić, że w tak delikatnych i cienkich liściach nie mogą kryć się żadne substancje odżywcze, znajdziemy ich tam jednak całe mnóstwo. Sałata to zdrowy i wartościowy produkt. Przekonajmy się do niego, a już nigdy nie zabraknie go na naszych talerzach.
Wyjątkowa zielona barwa sałaty wynika z działania chlorofilu. To związek, który nam samym może się przydać, gdyż jego właściwości są w stanie usunąć bakterie z organizmu, a także przyspieszyć gojenie się wszelkich ran. Pomagają pokonać najróżniejsze choroby i skracają czas ich trwania. Tuż obok chlorofilu występują natomiast luteina, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroniących nas przed różnymi odmianami nowotworów. Sałata to zdrowy produkt, zawierający również, o czym raczej nie musimy wspominać, mnóstwo witamin czy minerałów. Dostarczy nam ona żelaza, manganu, magnezu oraz witamin z grupy E czy C. W niewielkiej jej ilości kryje się cała skarbnica tych zdrowych związków. Wcale nie musimy od razu zjadać całej główki sałaty, aby poprawić funkcjonowanie swojego organizmu. Już kilka zielonych listków zagwarantuje nam sporą porcję witamin i minerałów. A taką ilość sałaty spokojnie możemy zjeść, nawet jeśli do końca za nią nie przepadamy.
Ekologiczna bio sałata będzie też dla nas najlepszym wyborem na diecie. Podczas odchudzania musimy uważnie wybierać różne produkty spożywcze, zwracając uwagę przede wszystkim na ich kaloryczność. Z czasem, gdy nasza waga nagle staje w miejscu i przestaje spadać, zaczynamy odstawiać od siebie nawet pyszne i teoretycznie zdrowe owoce. Mimo iż są to produkty wartościowe, niektóre z nich zawierają spore ilości cukru, przez który mamy coraz większy apetyt na słodycze i koniec końców rzucamy się na nie, a nasza dieta odchodzi na dalszy plan. Owoce zastępujmy świeżymi warzywami. Taka sałata w stu gramach zawiera wyłącznie dwanaście kalorii. Nawet jeśli zjedlibyśmy całą główkę wypełnioną zielonymi liśćmi, w żadnym stopniu nie wpłynęłoby to negatywnie na nasze odchudzanie – mogłoby je tylko wspomóc. Bo warzywa zapewniają nam także spore ilości błonnika pokarmowego. Jak sami na pewno wiemy, wspiera on nasz układ metaboliczny i sprawia, że możemy wypróżniać się łatwiej i częściej. A stąd już łatwa droga do pozbycia się wszystkich nadprogramowych kilogramów.
Zamiast wydawać mnóstwo pieniędzy na specjalistyczne suplementy diety czy udziwnione produkty spożywcze, zacznijmy sięgać po najprostsze i jednocześnie zdecydowanie najzdrowsze warzywa. Ekologiczna bio sałata to artykuł, z którego przygotujemy tysiące świetnych dań.