Zależy ci na zdrowej diecie i niskokalorycznych posiłkach, ale nie masz zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie? Podpowiemy, jak zminimalizować czas przygotowania obiadu, nie tracąc przy tym nic z jego smakowitości i właściwości odżywczych. Kluczem do sukcesu są przede wszystkim przemyślane zakupy i wstępne przygotowanie mięsa, warzyw czy owoców.
Te nieszczęsne węglowodany!
Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku węglowodanowego, a jednocześnie pragniesz zgubić parę kilo, wybierz produkty bogate w błonnik. Makarony z mąki pszennej zastąp razowymi odpowiednikami i garściami korzystaj z bogatej oferty kasz na sklepowych półkach. Gryczana, pęczak czy bulgur świetnie nadają się zarówno do sałatek, jak i jednogarnkowych dań mięsnych. Wystarczy woreczek kaszy i warzywa na patelnię, by zrobić przecież pełnowartościowy lunch. Nie musisz zupełnie rezygnować z ziemniaków, ale stawiaj raczej na te opiekane bez tłuszczu lub gotowane bez dodatków zabielanych sosów. Sam ziemniak nie jest bardzo kaloryczny, dlatego można po niego sięgać od czasu do czasu.
W kranie ryb i mięsa
Tym, którzy rygorystycznie pilnują swej diety, a przy okazji dbają o środowisko naturalne, polecamy kupować mięso z hodowli ekologicznych. Do lekkostrawnych, dietetycznych dań świetnie pasować będzie np. indyk – bogaty w białko i łatwy do przygotowania. Pokrojony w kostkę, przyprawiony lekko pieprzem cytrynowym i solą, może kilka dni poleżeć w lodówce i stanowić fajną podstawę do obiadu. Podaj go z pełnoziarnistą tortillą, brązowym ryżem lub pęczakiem, których przygotowanie zajmie około piętnastu minut. W dietetycznych daniach sprawdza się także kurczak i cielęcina. Analogicznie, jak w przypadku indyka, kawałki mięsa można zamarynować na kilka dni i dodawać do szybkich dań, kiedy zajdzie taka potrzeba. Kilka razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza – idealne źródło kwasów tłuszczowych, budujących układ nerwowy.
Bogactwo warzyw i owoców
Zwiększenie ilości warzyw w diecie niemal każdemu wyjdzie na dobre. Nie bez powodu większość diet odchudzających bazuje właśnie na warzywach, bo są niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Chcesz mieć smaczną i zdrową mieszankę zawsze pod ręką? Raz na miesiąc zrób własne, domowe warzywa na patelnię, które potem możesz uczynić podstawą sosu do makaronu, zapiekanki czy gulaszu. Wystarczy, że hurtowo kupisz ulubione warzywa, pokroisz umyte na kawałki i zamrozisz porcjami. Nic prostszego! Połącz cukinię, bakłażana, brokuł i ziemniaki, by uzyskać jesienną, sycącą mieszankę. Kukurydza, fasola, papryka i pomidory będą natomiast podstawą do dań meksykańskich. Możesz mrozić też mieszanki owoców, które później przerobisz na wartościowe i pyszne koktajle! To szybki sposób na zapewnienie swojemu ciału dawki energii i wartościowych cukrów, dających komórkom ciała energię.
A co do tego…?
Do wszystkich dań w diecie odchudzającej warto dodawać różnorodne orzechy i nasiona, mające często zbawienny wpływ na sylwetkę. Sypnij do sałatki łyżkę siemienia lnianego i orzechów pinii, by zyskać też niesamowity smak. Nasiona słonecznika czy dyni, jagody goji, płatki owsiane – wszystko to możesz dodawać do swoich sałatek, koktajli i płatków, a łatwiej pozbędziesz się zbędnych kilogramów.