Czy żywność „eko” zawsze jest dla nas dobra?

0
1816
Czy żywność

Ogromny wpływ na nasze zdrowie mają spożywane przez nas na co dzień pokarmy. Jeśli nie dbamy o ich jakość i wrzucamy do swojej jamy ustnej wszystko to, co akurat mamy pod ręką, nie jesteśmy w stanie uniknąć wszelkich chorób, czyli m.in. zatruć pokarmowych bądź problemów związanych z układem trawiennym. Czy natomiast gdybyśmy sięgali wyłącznie po żywność ekologiczną, obarczoną mianem „eko”, już zawsze cieszylibyśmy się idealnym zdrowiem? To zależy. Nie każdy produkt „eko” będzie bowiem dla nas dobry.

Producenci żywności oszukują nas niestety na każdym kroku. Dla nich liczy się tylko i wyłącznie możliwość zarobienia dodatkowych pieniędzy i nie przejmują się kompletnie tym, czy zapewnią je sobie w sposób legalny, czy poprzez delikatne manewrowanie nieświadomymi niczego konsumentami. Sami możemy stać się ofiarami podobnych przewinień. Jeśli żywność ekologiczna nader wszystko nas zainteresuje, w sklepach spożywczych zaczniemy zwracać szczególną uwagę na takie produkty, na których opakowaniach zagości napis „eko” bądź „naturalny”. Nie sprawdzając kompletnie ich składu czy ogólnych wartości odżywczych, bezmyślnie wrzucimy je do koszyka. Przygotujemy z nich dania dla całej rodziny i będziemy mieć nadzieję, że w ten sposób dbamy o jej zdrowie, wygląd czy nawet samopoczucie. Nie do końca musi tak jednak być. Otóż póki co mianem „eko” mogą posługiwać się praktycznie wszyscy producenci i nie ma szczególnych zaleceń co do tego, na jakich produktach wolno je umieszczać. Uważajmy więc, co tak naprawdę kupujemy w sklepach spożywczych.

Skoro zależy nam na pozyskaniu wyłącznie ekologicznej żywności, sami przypatrzmy się tym produktom, które producenci określili mianem „eko” bądź „bio”. Jeśli znajdziemy coś takiego w markecie, najlepiej weźmy artykuł do ręki i odwróćmy go na drugą stronę. Z tyłu opakowania powinniśmy znaleźć jego skład. Przypatrzmy się mu bardzo dokładnie i oceńmy jego jakość. Jeśli zagoszczą w nim jakiekolwiek aromaty, barwniki czy sztuczne konserwanty, możemy być pewni, że wcale nie trzymamy w rękach ekologicznego produktu. Skład tego naturalnego będzie bowiem bardzo prosty i krótki. Nie odnajdziemy w nim żadnych dziwnie wyglądających substancji i nietypowych długich nazw, których znaczenie będzie nam nieznane. Widząc coś takiego z tyłu opakowania produktu, zawsze możemy odszukać daną substancję przez Internet i zobaczyć, czym ona właściwie jest. Uważajmy też na to, gdzie w ogóle kupujemy żywność ekologiczną. Raczej nie znajdziemy jej w typowych sieciowych marketach. Lepiej zamawiajmy ją przez Internet lub pozyskujmy na targach bądź giełdach.

Powinniśmy dbać o swoje zdrowie poprzez stosowanie racjonalnej i dobrze zbilansowanej diety. Starajmy się ją uzupełniać wyłącznie naturalnymi produktami, uważając jednak na to, by rzeczywiście były one wyzbyte z wszelkich niepotrzebnych nam dodatków. Żywność ekologiczna jest dla nas dobra, o ile rzeczywiście jest ona ekologiczna. Róbmy zakupy racjonalnie i mądrze, by nie wydawać pieniędzy na rzeczy o kiepskiej wartości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here